Lídři kandidátky Jan Vitula (TOP 09) a Jana Drápalová (Zelení)

2. 3. 2020

Brno, 2. 3. 2020

Pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje vznikla široká koalice SPOLU PRO MORAVU. Jejími členy jsou TOP 09, Zelení, Moravské zemské hnutí, Idealisté.cz a Liberálně ekologická strana. Na nejvyšších místech kandidátky jsou mimo jiné úspěšní starostové a starostky, kteří za sebou mají celou řadu konkrétních výsledků. Lídrem kandidátky je náměstek jihomoravského hejtmana a starosta Židlochovic Jan Vitula a na druhém místě je dlouholetá starostka brněnského Nového Lískovce Jana Drápalová.

TOP 09, Zelení, Moravské zemské hnutí, Idealisté a Liberálně ekologická strana dnes představili koaliční projekt, jehož ambicí je dosáhnout dvouciferného volebního zisku.

Zástupci a zástupkyně jednotlivých stran a hnutí uvedli, že jedním z důvodů jejich spojení je snaha vyjít vstříc společenské poptávce po netříštění demokratických sil. Všichni zúčastnění partneři se také jednoznačně shodli na prioritách, kterým se budou chtít v krajském zastupitelstvu věnovat. Je to klimatická změna, která jižní Moravu již nyní trápí stále se zhoršujícím suchem a extrémním počasím, dostupné a kvalitní vzdělávání, funkční sociální politika, efektivní a přívětivá veřejná správa a moderní infrastruktura a veřejná doprava.

Jan Vitula (TOP 09): „Jsem hrdý na to, že jsme dokázali spojit síly i znalosti ve prospěch občanů. Naši kandidáti se celoživotně zabývají řešením problémů ekologie, vzdělávání nebo sociálních služeb, proto je dokáží správně řešit – všichni Spolu pro Moravu.“

Jana Drápalová (Strana zelených): „Úmorná horka, vysychající studny a malá úroda. To jsou zřetelné dopady klimatických změn, které se dotýkají každodenního života všech Jihomoravanů. Kraj by měl mít jasný plán a konkrétní účinná opatření, která pomohou obyvatelům jižní Moravy se s následky extrémního počasí vyrovnat. My takový plán máme.”

Jan Schneider (Idealisté.cz): „Sociální služby jsou výrazně podfinancované, kraj musí garantovat rozsah, dostupnost a také rozvoj kvalitních sociálních a zdravotních služeb rovnoměrně po celém regionu. Lidskost přece není slabost, ale samozřejmost.“

Jiří Kacetl (Moravské zemské hnutí): „Krajské školy musí poskytovat žákům především kvalitní všeobecné vzdělávání. Jejich absolventi budou umět pomocí kritického myšlení čelit globálním výzvám i světu zaplevelenému fake news, budou však mít i povědomí o svých kořenech v moravských a evropských kulturních souvislostech.“

David Veselý (LES): „Řeky jsou tepny naší krajiny a voda nezná hranice. Nad zdroji vody, kterou pijeme, často hospodaří někdo jiný, ať už se jedná o souseda, vedlejší obec, nebo dokonce jiný kraj. Vlastní chyby posíláme po řece dolů a nám může zase doslova zatopit chyba na toku nad námi. Na řeky a vodu v krajině je proto nutné nahlížet jako na ucelený systém a chápat je kontinuálně od pramene až k jejich ústí. A právě kraj může a vlastně musí takovýto přístup prosazovat. Má k tomu dostatečné nástroje.“

První šestka kandidátky:
1. Jan Vitula, náměstek hejtmana JmK, starosta Židlochovic
2. Jana Drápalová, zastupitelka JmK, dlouholetá starostka MČ Brno-Nový Lískovec
3. Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova
4. Jan Schneider, předseda Asociace ligových klubů házené, bývalý starosta Tišnova
5. Petr Kunc, zastupitel JmK, místostarosta MČ Brno-Židenice
6. Jiří Kacetl, historik, zastupitel Znojma

Kontakty:
Jan Vitula, náměstek hejtmana JMK, starosta Židlochovic, tel.: 606 715 461, e-mail: vitula.jan@kr-jihomoravsky.cz
Jana Drápalová, zastupitelka JMK, starostka MČ Brno-Nový Lískovec, tel.: 721 636 486, e-mail: drapalova@nliskovec.brno.cz